חוויית ההריון מפגישה ומאחדת את האישה עם סוד החיים.
מפגש ייחודי, אינטימי וכנה, שהינו אחת מאבני הדרך המשמעותיות ביותר בחייה של האישה, כמו גם שורש החיים של העובר שמתפתח ועתיד לחיות כבן/ת אדם חדש בעולם. ההזדמנות הזו נחווית אצל כל אישה באופן שייחודי לה, ויש בה פוטנציאל רב לטיפוח אישי של האישה, העובר ושניהם כמכלול. הרפואה הסינית מייחסת חשיבות רבה לעובדה שלאורך תהליך ההריון האישה והעובר הם גוף אחד. מהות הקשר נותרת זהה גם לאחר הלידה, אך לובשת צורות שונות עם לידת התינוק/ת שמקבל זהות אינדיבידואלית של אדם שחי בעולם. ה”גוף האחד” כולל קשר גופני, נפשי, תודעתי ורגשי, ולכל אחת משתי הנשמות שמאוחדות בו, תפקיד מיוחד. האמא שחיה על פני האדמה, היא ה”נהגת” שמכוונת את הגוף בדרכו לאורך 9 החודשים. העובר שעדיין לא נולד קשור לשמים, הוא הנוסע שסופג את ההשפעות הארציות של הרכב-השפעות גופניות, נפשיות, רגשיות שהאם חווה. מעצם כך לאישה יש הזדמנות לתרום באופן משמעותי לחוויה המשותפת שלה ושל העובר, ולהעניק לשתיהן תנאים טובים ואיכותיים ל”נסיעה” בריאה, מעשירה ופורה.
המצב הנפשי שלנו מכתיב את הנוחות והרווחה של התחושה קיומית.
כשאנחנו מרגישים טוב, יותר נוח ונעים לנו בעולם ועם עצמינו. למצב הנפשי מנעד רחב של רגשות, ולרגשות בתורם מנעד רחב עוד יותר של גורמים שמעוררים אותם. חשוב לזכור שלאורך ההריון סף הגירוי של ה”נהגת” משתנה. השפע ההורמונלי (או בשפת הרפואה הסינית: היין והיאנג של הכליות) שנוכח בגוף מעלה מאוד את הרגישות הגופנית והנפשית כאחד, לטוב ולרע. לכן כדאי לזכור לווסת אותו באופן תדיר יותר מאשר בזמנים אחרים. דברים שיכולים לעזור לכך הם: הקדשת זמן לפעילות שמעניקה תחושה טובה, הזדמנות לצחוק, הרפיה, רוגע ושלווה. בהקשר הזה ניתן לכלול גם את ‘זמן האיכות’ עם העובר. הזמנים בהם תודעת האם מתכוונת פנימה אל העובר שלה, מניחה את הידיים על אזור הרחם המתפתחת, מדברת אל השותפה החדשה, נושמת לעומק ובאופן מודע אויר שמעשיר בחמצן את הדם שיגיע אל הרחם, וכל דבר שהאישה חשה באופן אינסטינקטיבי שייטיב עם הגוף המאוחד.
מומלץ לזכור לעצור באופן יזום במהלך היום ולבחון את תחושותייך. האם זה זמן להאט, לשחרר ולהרפות ממשהו פחות נעים שמעסיק אותך? לא פעם כולנו נסחפים לדרמות גדולות שצומחות מתוך נושאים טריויאלים. לצד ההריון אפילו חלק מהנושאים המהותיים יכולים לחכות ולסגת בסדר העדיפויות. היכולת לבחור באופן מודע, ולייצר את מה שמעניק לך הרגשה טובה, גם בתוך סערת חיי היום יום, היא הזדמנות העצמה נדירה שהאישה מקבלת. לא רק עבור העובר, אלא גם עבור עצמה.
בד בבד עם המצב הנפשי יש את מציאות הגופנית. שני ההיבטים קשורים מאוד האחד בשני ובעלי השפעה הדדית. לכן הרגלי חיים שמכוונים להיטיב עם הגוף, מטיבים עם הנפש, ולמצב הנפשי ביטויים גופניים.
הרפואה הסינית רואה את החיים ואת סוד הבריאות באיזון שבין היבטים הפוכים ומשלימים.
דוגמא טובה לכך היא פעילות ומנוחה. אנחנו מקדישים משאבים רבים לפעילות, עשייה, התקדמות, התמודדות עם קשיים מסוגים שונים, ולרוב זמן פחות למנוחה והתאוששות, חידוש כוחות וכפי שצוין ליצירה וקיום של תחושת רווחה מתמשכת. למרבה הצער האחרונה מצויה במקום נמוך מדי בסדר העדיפויות של רובינו. אנחנו משקיעים אנרגיה רבה כדי להגיע לשם, אך המרוץ הזה נמשך, מתארך ולמעשה מייצר את עצמו מחדש כל הזמן. מנוחה אינה דבר של מה בכך. אם הטבע נותן לנו את הדוגמא הזאת, בצורת שעות לילה לאחר שעות היום, (או עונת החורף שמשקפת את הלילה של השנה כולה) זו תזכורת לכך שזה חלק מהותי בהמשך קיום החיים. פעילות ומנוחה משלימות האחת את השנייה. שתיהן חיוניות לקיום בריאות תקינה וחיים מספקים. בהקשר לפעילות שהינה מעבר לתעסוקה היומית והשוטפת, ישנן פעילויות גופניות רבות שמתאימות להריון. המפתח לעיסוק בפעילות כזו באופן מתמשך, נמצא בבחירת פעילות שמתאימה לאופי האישה. יש שיעדיפו הליכה, ריצה, שחייה, ויש שיעדיפו יוגה להריון, צ’י גונג, פילאטיס או כל פעילות אחרת. לאחר שניסית ובחרת פעילות שמתאימה לך, חשוב כמובן להתייעץ עם מי שמנחה את הפעילות ו/או עם הרופא המלווה שהפעילות מתאימה להריון, ולמנן את העצימות והתדירות שלה, בהתאם למצבך המשתנה.
למנוחה עצמה יש מספר היבטים: מנוחה לאחר פעילות גופנית, מנטלית או רגשית מאומצת. מנוחה יזומה במהלך היום. מנוחה מספקת בשעות הלילה ומנוחה יזומה בסיום שני הסמסטרים הראשונים ולקראת מועד הלידה הצפוי.
הצורך במנוחה לאחר פעילות גופנית הוא טבעי, אך לא פעם הוא אינו מתממש בגלל נסיבות החיים ו/או המצב המנטלי והרגשי. כאשר הלו”ז עמוס תמיד יש עוד דברים להספיק והמנוחה נדחית. הפועל היוצא הוא שהגוף ‘נאלץ’ להשתמש במאגרי אנרגיה נוספים ורזרבת הכוח שלו מתמעטת לטווח הארוך. בהקבלה, גם מאמץ מנטלי ורגשי הם צרכני אנרגיה משמעותיים. סערת רגשות (כעסים, מתחים, דאגות, פחדים…), מאמץ מחשבתי מתמשך (למשל בעבודה) הם דוגמאות נפוצות, ובד”כ מלוות בתחושת עייפות ולעיתים ריקנות שמופיעה לאחריהם. הצורך במנוחה בנסיבות כאילו הוא טבעי וחיוני עוד יותר בהריון, משום שהגוף זקוק לאנרגיה רבה יותר לטיפוח והתפתחות העובר. מסיבה זו מומלץ ליזום מנוחה גם בימים ‘רגועים’, ובמיוחד בחלון הזמן שבין 13:00-15:00.
מנוחת הלילה היא המנוחה העיקרית והחשובה ביותר, וגם המדע המודרני מאמת כיום את מה שרופאי סין העתיקה לימדו כבר לפני כ-4000 שנה. במהלך השינה מתרחשים בגוף תהליכים ביוכימיים חיוניים שמערבים מערכות ואלמנטים עיקריים. ביניהם ייצור הורמונים ונויירוטרנסמיטורים ספציפיים, תיקון פגמים בקוד הגנטי, שיקום והחלפת תאים פגועים, ותהליכים רבים נוספים שחיוניים לבריאות מערכת החיסון, הציר ההורמונלי ועוד. כמו כן ידוע כיום שהתוצאות המקסימליות של תהליכים אילו מושגות בשעות הלילה בזמן שינה. לכן לשנת לילה אין תחליף שווה ערך בדמות שינה בשעות אחרות. שינה של 6 שעות בין 21:00-03:00 היא בעלת ערך רב בהרבה משינה בת 12 שעות בין 0:00-12:00! לכן מומלץ להקדים את שעות השינה ככל הניתן בהריון, ובמיוחד לפני 23:00.
מנוחה ייחודית להריון היא מנוחה לקראת סיום כל טרימסטר. עפ”י הרפואה הסינית, לכל אחד משלושת חלקי ההריון מאפיינים מיוחדים, אך בכולם יש השקעת אנרגיה רבה. לכן המעבר משלב לשלב הוא שיקוף של עקרון פעילות/מנוחה שראינו מקודם. יש ערך ייחודי, גופני ונפשי להקדשת 3 ימי מנוחה (או צימצום פעילות שגרתית ושוטפת) לקראת סיום כל טרימסטר. בנוסף קיימים ברפואה הסינית טיפולים ספציפיים לטיפוח ההריון בתקופות המעבר הללו, והכנת הגוף לשלב הבא-כולל לקראת הלידה שמסיימת את הטרימסר השלישי ואת ההריון כולו.
לתזונה מקום מרכזי וחשוב בחיינו. במידה רבה אנחנו נוצרים ממה שאנו אוכלים.
מכאן ברורה חשיבות נושא זה לתהליך ההריון. ישנם דגשים רבים בתזונה, שכדאי לדייק על פי אבחנה אישית. מזון שחיוני לאישה אחת, אינו בהכרח המזון האידאלי עבור האחרת. עם זאת ישנם מספר עקרונות שנכונים לכולן (וכולם), גם בהריון וגם לאורך שאר החיים. המכנה המשותף להם אינו מה אנו אוכלים, אלא דווקא איך אנו אוכלים. מומלץ להקפיד על: אכילה רבה ועיקרית יותר בשעות יום ופחות לפנות ערב, ארוחות בשעות קבועות, ללעוס לאט את האוכל (ללא הסחות דעת כגון טלפון, מחשב, טלויזיה, עיתון….) ואפילו לתת תשומת לב לטעמים שיש במזון. להפחית בשתיית מים או משקאות קלים תוך כדי ומיד לאחר הארוחה (מרק ותה אינם כלולים בהתוויה זו), לשלב מעט ירקות בכל ארוחה (הם משפרים עיכול, מעלים ערך תזונתי ומתעכלים טוב כמעט עם כל דבר), ולהפריד את המתוקים והקינוחים מהארוחה עצמה (לפחות שעתיים) כי אילו אינם מתעכלים טוב כמעט עם שום קבוצת מזונות אחרת ומחלישים את יעילות תהליך העיכול.
בראי הרפואה הסינית הריון הוא שיקוף של תהליך הבריאה. הריון תקין ומוצלח מתחיל ונגמר בטבע. הריון בריא ואיכותי יותר מושפע במידה רבה מהדרך בה בוחרת האם לצעוד ב”גוף המאוחד” עם הצאצא המתפתח/ת לאורך המסע הייחודי.
בהצלחה!
מאת: איל מצרי-דורון, מטפל ומרצה לרפואה סינית קלאסית